JAVNA TRIBINA ‘ZNAČENJE SLOBODNOG PRISTUPA INFORMACIJAMA’


U ponedjeljak 3. lipnja, u hotelu Westin u Zagrebu održana je javna tribina pod naslovom “Značenje slobodnog pristupa informacijama”

Tribinu su organizirale Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata RH Grada Zagreba i Zagrebačke županije i  Udruga obitelji umrlih hrvatskih branitelja RH u suradnji sa Zakladom Konrad Adenauer.

Sudionici na tribini zauzeli su se za donošenje zakona o razotkrivanju informacija kojim bi se ispoštovale rezolucije Vijeća Europe o uklanjanju naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih sustava. Posebno su naglasili kako od svih članica EU jedino Hrvatska i Slovenija to nisu učinile, odnosno nisu donijele zakon o lustraciji.

Predsjednica naše Udruge, Rozalija Bartolić u svom obraćanju prisutnima rekla je kako je pomirba ideološki podijeljenoga naroda osnovni preduvjet za bilo kakav napredan hrvatskog društva, osnovni preduvjet za pomirbu je istina, a do nje možemo doći samo na jedan način – osudom svih totalitarnih ideologija i režima iz kojih su proistekle brojne društvene anomalije koje uništavaju Hrvatsku. Za to samo treba slijediti pozitivnu praksu zemalja koje su donošenjem zakona o lustraciji to već učinile po preporukama rezolucije Vijeća Europe.

“Zakon o lustraciji ne bi se donio kako bi se nekoga represivno progonilo po političkoj i ideološkoj osnovi. Cilj je posve suprotan – zaustaviti ideološke progone, politički motivirane procese i medijske hajke kojima, nažalost, sve više svjedočimo i koja nas sve više udaljavaju od demokratskog i civiliziranog svijeta”.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *