VIDEO: Zahtjev za povlačenjem zaključka o dodjeli Medalje Grada Zagreba Budimiru Lončaru


Hrvatski branitelji, stradalnici Domovinskog rata i građani Grada Zagreba okupljeni u ovu inicijativu, užasnuti su namjerom gradonačelnika Milana Bandića o dodjeli Medalje Grada Zagreba Budimiru Lončaru za izuzetna postignuća i značajan doprinos međunarodnoj suradnji Republike Hrvatske i ostalih zemalja članica EU, koja je vidljiva iz Zaključka gradonačelnika od 25. siječnja 2019. godine.

Mišljenja smo kako je Gradonačelnik ovoga puta potpuno pogriješio u odabiru Budimira Lončara za takvo prestižno priznanje te zahtijevamo da spomenuti zaključak stavi izvan snage.

Budimir Lončar, kao visoki komunistički dužnosnik svojim je političkim i diplomatskim radom nanio ogromnu štetu hrvatskom narodu za vrijeme trajanja jugoslavenskog totalitarnog režima, a svoje je djelovanje nastavio i nakon uspostave hrvatske samostalnosti što je posebno vidljivo iz njegovog djelovanja u procesu takozvane detuđmanizacije.

U najtežim trenutcima za Republiku Hrvatsku, kada je bila izložena brutalnoj velikosrpskoj agresiji, Budimir Lončar zalagao se u UN-u za uvođenje embarga na uvoz oružja i nažalost uspio u svojim namjerama. Tim činom Republika Hrvatska ostala bez stvarne mogućnosti naoružavanja kako bi spriječila daljnju velikosrpsku agresiju i obranu svoga teritorija. Posljedica toga su deseci tisuća izgubljenih života hrvatskih branitelja i civila, trostruko veći broj ranjenih, zarobljenih i na druge načine zlostavljanih te onih čija je tragična sudbina i danas nepoznata.

Osim ljudskih žrtava Republika Hrvatska pretrpjela je i teška materijalna razaranja što još i danas ima za posljedicu teško gospodarsko i demografsko stanje te jednako tako duboku moralnu krizu za koju najveću odgovornost snose razni ratni profiteri djelujući kroz sve segmente hrvatskog društva, kako u ratu tako i u poraću.

Iako su činjenice vezane uz lik i djelo Budimira Lončara javno dostupne, smatramo kako nam je dužnost upozoriti na njih gospodina Gradonačelnika kako kasnije ne bi mogao reći da nešto nije znao kao što je to bilo u slučaju s ugošćavanjem g. Palme.

 

Inicijativa hrvatskih branitelja, stradalnika Domovinskog rata i građana Grada Zagreba:

 

Udruga udovica hrvatskih branitelja iz DR RH Grada Zagreba i Zagrebačke županije

Udruga obitelji umrlih hrvatskih branitelja RH

Udruga hrvatskih branitelja RH

Udruga 150 brigade HV

Udruga 151 brigade HV

Udruga ratnih veterana zagrebačkih branitelja Vukovara

Građanska inicijativa “Istina o Istanbulskoj”

Prof. Anto Kovačević

Prof. Tom Sunić

Umirovljeni general Željko Sačić

Umirovljeni general Željko Glasnović

Nenad Hercigonja, hrvatski branitelj

Luka Bakić, politički zatvorenih i hrvatski branitelj

Renato Šelj, hrvatski branitelj

Mate Sršen

Iva Klarić

Marijana Milas

Luka Krilić

Gordana Maras

Jasna Polić Biliško

 

Uz potporu političkih stranaka

HRAST

HRVATSKA KONZERVATIVNA STRANKA

HSP

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *