Obilježena 27. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske


Povodom spomendana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske 15. siječnja 2019. Sv. Misu zahvalnicu u zagrebačkoj katedrali predvodio je mons. Josip Kuhtić, rektor Zagrebačke katedrale.

Sv. Misi zahvalnici nazočili su brojni Hrvatski branitelji, stradalnici Domovinskog oslobodilačkog obrambenog rata i ostali vjernici. Svojom nazočnošću, spomendan su uzveličali pripadnici Počasno zaštitne bojne Hrvatske vojske, kadeti Hrvatskog vojnog učilišta dr. Franjo Tuđman i kadeti Policijske akademije Ministarstva unutarnjih poslova. Mons. Kuhtić je u svojoj propovjedi istaknuo kako je važno naučiti pouke iz prošlosti, kako bi znali kamo idemo u budućnosti. Naglasio je da ne smijemo zaboraviti da je domovinski rat bio obrambeni i oslobodilački, ali također potrebu da budemo ljudi nade, zauzetosti i solidarnosti kako bi riješili mnoge zajedničke probleme u slobodnoj državi. „Neka današnja Sv. Misa, ovdje u ovoj Katedrali i oko Stepinčeva groba bude velika zahvala Bogu za dar Domovine dar Slobode. I znate što je više potrebno, polazim od sebe i meni i vama, više na koljena uz molitvu i razgovor s Bogom. Da svima nama rasvijetli pamet i dade snage za nove pothvate i da nikada ne izgubimo povjerenje u našu dragu Domovinu Hrvatsku. I da nikada ne iznevjerimo one koji su dali sve za nas, Slobodu i Domovinu.“ Zaključio je mons. Josip Kuhtić.

Na Sv. Misi čitala je Kadetkinja Policijske akademije, a molitvu vjernika je čitala Predsjednica udruge udovica poginulih Hrvatskih branitelja grada Zagreba i zagrebačke županije gđa. Rozalija Bartolić.

Sv. Misi je nazočila majka ubijenog pripadnika Hrvatske vojske, Francuskog dragovoljca Jeana Michela Nicoliera, gđa. Lyliane Fournier. Poslije Sv. Pričesti svečano je otpjevan Te Deum (latinski: Te Deum laudamus) Tebe Boga hvalimo, stari kršćanski himan, koji se obično pripisuje biskupu Niceti (340.–414.), a u bogoslužju se pjeva u svečanim prilikama, najčešće na završetku obreda. Prije blagoslova zajedno smo otpjevali Hrvatsku himnu Lijepa naša Domovino „Ovaj datum 15. siječnja 1992. godine ostat će zlatnim slovima uklesan u povijest Hrvatskog naroda“ rekao je tada Prvi predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman.

POGLEDAJTE PRILOG LAUDATO TV:

Izvješće pripremio: Milan Zanoški

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *